Aanvullende adviezen voor een rustige jaarwisseling

U kunt er veel zelf aan doen om de jaarwisseling voor het huisdier gemakkelijker te maken. Dit begint al met een goede voorbereiding:

1. Laat uw hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken), zodat de hond lekker moe is.
2. Geef uw huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een kauwstaaf, voerspelletjes (voor veel diersoorten op de markt), bewegingsspelletjes voor katten. Bijvoorbeeld een lekker gevulde Kong® voor honden en een gevulde Pipolino® (een voerspelletje) voor katten.
3. Sluit gordijnen op tijd, zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.
4. Zet de radio of TV aan (let er wel op, dat er geen programma’s zijn met harde geluiden).
5. Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken.
6. Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven en doe gewoon de dingen die u normaliter ’s avonds ook doet.
7. Ben uw dier tot steun, maar voorkom het aanleren van angstgedrag. Hoe doet u dat? U steunt uw dier al door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn.

Extra hulpmiddelen

Voor een rustgevende, kalmerende werking kunt u bij honden de Adaptil halsband en tabletten gebruiken en voor de kat de Feliway verdamper.Voor hond en kat is er nu ook cbd oil.

Naast deze algemene voorzorgsmaatregelen heeft u ook de mogelijkheid om gedragsmedicatie in te zetten. Afhankelijk van het individuele dier kunt u kiezen voor kortwerkende of langwerkende medicatie.
Voor acute stressmomenten kunt u alprazolam gebruiken. Deze middelen remmen de angst en zijn niet sedatief.
Voor de langere termijn adviseren wij Clomicalm. Het middel vermindert het angstgevoel en verbetert het emotioneel evenwicht.
De effecten van Clomicalm zijn na 4-6 weken te verwachten.

Prettige jaarwisseling !

Aanvullende adviezen voor een rustige jaarwisseling