Anti-vlooienmiddel veroorzaakt schade aan watermilieu

De laatste tijd komen er berichten in de media waarin gemeld wordt dat pesticiden die we gebruiken om bij onze huisdieren vlooien en teken te bestrijden, schadelijk kunnen zijn voor het milieu.
In Engeland hebben wetenschappers verontreinigingen in de Engelse rivieren gevonden van middelen zoals fipronil en imidacloprid. Deze middelen worden veelvuldig in vlooien/ teken middelen gebruikt. Vermoedelijk komen de pesticiden via het riool in het water terecht.
In Nederland zijn er talrijke producten met deze pesticiden te verkrijgen zoals: Frontline, Effipro, Advantage en Seresto.
Het gif is zeer geschikt om vlooien en teken af te weren, maar is ook erg schadelijk voor andere (micro)organismen.

Hoe komen deze middelen in ons milieu terecht?

• Onderzoekers geven aan dat huisdieren, die behandeld zijn met een fipronil vlooienproduct, de chemische stoffen afgeven wanneer de huisdieren worden gewassen. Via het riool komt het middel dan in de
openbare wateren terecht.
• Het is ook mogelijk dat het door het handen wassen (na het toedienen van het middel) in het riool terecht komt.
• Daarnaast is het mogelijk dat door het aaien van het dier of het wassen van beddengoed of andere oppervlakten waarmee het behandelde dier in aanraking komt, restanten in het afvalwater terechtkomen.
• Ook het regenwater dat in contact is geweest met een behandelde hond tijdens het wandelen, is een risico voor besmetting van het watermilieu.

Van imidacloprid en fipronil is onder andere bekend dat het verantwoordelijk is voor een daling van het aantal bijen over de gehele wereld.

Met dit alles in gedachten hebben wij besloten om vlooien- en tekenmiddelen met fipronil en imidacloprid uit ons assortiment te halen.
Een alternatief product is beschikbaar en we hopen dat dit minder schadelijk is voor onze omgeving.
Hopelijk een (klein) stapje naar een beter milieu!

Anti-vlooienmiddel veroorzaakt schade aan watermilieu